Bygga Egen Akvariebakgrund
Förr eller senare kommer den, tanken, till alla kampfisknördar – hur kan jag ha flera fiskar i samma kar? Eftersom de eleganta små mördarmaskinerna skulle bita ihjäl varandra om de var i samma akvarium behövs avdelare.
Man kan köpa färdiga eller bygga själv – standardvarianten på egna är att sätta fast plastnätväv mellan posterhållare och antingen bända eller silikona fast dem. Effektivt, bra vattengenomströmning – men let’s face it – skitfult. Dessutom är det svårt att få tag på plastmesh i Sverige.
Samtidigt som jag övervägde detta dilemma tittade jag på många olika tutorials om hur man bygger sin egen snygga akvariebakgrund, och något klickade. Jag ville designa en helhetsbakgrund med tre integrerade avdelningar. Vattengenomströmning, men inget bitande. Så jag började planera.
Om du vill hoppa direkt till listan över material jag använt, klicka här!
Karet jag använt är ett Juwel Primo 110l med pump, filter och värmare i ett fack i högra inre hörnet.
Det är ett relativt högt kar, ett lägre men bredare hade varit bättre till kampfiskar, men det här var det största i min pricerange.
Köp karet av seriös återförsäljare, inte posteroderbolag som försökte spara in på försäkring vilket ledde till att posten vägrade leverera. Mitt akvarium blev en och en halv månad försenat och kom fram först när jag hotade att blogga på alla fiskgrupper om försäljarens ovilja att lösa situationen…
Skulptera Frigolit.
Jag ville dölja den fula lådan med pumpen i, så jag mätte till 10cm tjock frigolit att täcka bakre väggen, samt en panel för att dölja pumphuset i tunnare frigolit, 4-5cm. Frigolitbitarna satte jag ihop med tandpetare medan jag mätte och sågade till, och använde inte akvariesilikon förrän senare i processen, när jag hade färdiga bitar som jag visste var de skulle sitta.
10cm tjock frigolit låter väldigt mycket – det slukar många liters utrymme i akvariet. Men nu var planen hela tiden att jag ville bygga små hyllor, grottor och gömslen i själva bakgrunden.
Så jag silikonade fast lite fler bitar på frigolit på vissa ställen för att bygga ut hyllor och överhäng, och började sedan karva bort MYCKET med hjälp av kniv och andra tillhyggen. Ha gärna bilder på den sortens sten/växt/yta du vill skapa framme på mobilen medan du jobbar så du kan se hur formerna faktiskt ser ut i naturen!
Om du vill hoppa direkt till listan över vilka verktyg jag använt, klicka här!
OBS! Frigolit blir till triljoner små gryn som är superstatiska och fastnar överallt. Överallt. Se till att du jobbar någonstans som är lätt att dammsuga efteråt!
Och bär gärna polo om du inte vill ha urringningen full med kliande småfnas…
Jag gjorde bakgrunden i två bitar för att underlätta vid monteringen – en stor som utgjorde bakgrunden längst bak i karet, och en måttanpassad ”klippa” att fästa på framsidan av pumphuset.
Dags för själva avdelarna! Jag mätte akvariets bredd men lämnade någon cm över för att inte behöva kapa upp bakgrunden utan bara skåra den så att plasten hölls stadigt på plats.
Avdelarna själva är utskurna ur locken till förvaringslådor av matsäker plast. Jag borrade massor med små hål för god vattengenomströmning. Hellre för många än för få! Kanterna kan bli väldigt vassa, så slipa allt slätt – små kvarlämnade plastspån kan lätt skära sönder bettafenor!
Nu började det bli svårt att jobba inne i ”facken”, så jag delade den stora bakgrunden i två bitar. För en naturlig look så skär inte rakt, utan följ de organiska formerna du skapat!Nu bestod den bakre bakgrunden av två stycken, och för att inbädda plastskivorna i ”stenen” skar jag till ramar av tunnare frigolit att montera på varje sida.
Ramarna fäste jag på plastskivan med akvariesilikon så att bakgrunden och avdelaren nu blev en helhet. För en mjukare övergång mellan bakre vägg och avdelare så fyllde jag på med frigolitbitar och slipade till en mer organisk form utan tydliga hörn.
Se till att plastskivorna sticker upp ovanför avdelarna! Kampfiskar kan hoppa, speciellt om de känner närvaron av en rival, så dra gärna skivorna hela vägen upp i locket.
Gör inte som jag gjorde…
Jag blev lite väl haj på det där med oregelbundna former, så mina ramar såg olika ut på vardera sidan plastskivan – vilket ju bara ledde till en massa hål runt kanten som ledde in i knagglig frigolit och behövde tätas med silikon. Gör det lätt, gör båda ramarna per avdelare likadana!
Sådär! Det var själva avdelarna, snyggt skulpterade och nerslipade så att de passar perfekt i akvariet. Det är superviktigt att de är exakt måttanpassade – det får inte bli för stora glipor (lite kan man täta med silikon på slutet), och det får absolut inte bli tryck mot akvarieglaset!
Nu när jag var nöjd limmade jag ihop bakgrunden till en enda helhet igen. Skarven valde jag att framhäva istället för att dölja, som en naturlig del i min klippformation.
Hittills har ju allt gått ut på att dölja pumphuset, men det fyller ju faktiskt en viktig funktion! Så dags att mäta ut var alla hål och filter insug sitter och karva bort frigoliten på de ställena så vattnet kan strömma fritt!
På det lösa stycket som ska monteras på framsidan av pumphuset karvade jag bort frigolit längst upp. (På baksidan av hålen silikonade jag fast en liten plastbit med borrade hål så att ingen fisk skulle kunna trycka sig in mellan frigoliten och pumphuset.)
I den bakre väggen karvade jag ut en grotta som kröker sig 90′, även över det hålet monterade jag ”nät”. Jag funderade på att blockera av tunneln ut mot akvariet, men iom att strömmen ska vara så låg i akvariet bestämde jag mig för att lämna den öppen som ännu ett litet hemligt tillhåll för fisken. Nätet gör ju att fisken inte kan fastna mellan bakgrunden och pumphuset.
Längst till vänster på bakgrunden gjorde jag hål tvärsigenom bakgrunden för att kunna montera en slang från utblåset på pumpen där – på det viset hamnar utblås och insug i olika delar av akvariet och vattnet hålls i rörelse så att temp och filtrering funkar jämnt i karet.
På baksidan karvade jag ut en ränna lagom stor att dra en akvarieslang genom – med lite extra manöverutrymme där den ska böjas! Vill inte att den ska vikas så skarpt att det blir veck där smuts och kalk kan lagras.
Såhär i efterhand… Skulle jag göra det igen skulle jag nog helt enkelt dra en djup ränna på ovansidan, där man lätt kommer åt att skrubba av den då och då. Lätt att vara efterklok – det får bli till framtida projekt!
Spackla alltihop!
Nu är formen på bakgrunden komplett! Dags för nästa steg!
Allt ska spacklas – blanda fix (jag använde Casco Husfix – provade ett annat märke men det sög) till typ vällingkonsistens, rör om ordentligt med sked så att det inte finns några bubblor med pulver kvar. Så lättflytande att det tränger in i alla små sprickor och skrevor. Lättast att helt enkelt måla på med en stor pensel med kort skaft – långt skaft är svårt att manövrera inne i facken.
Jag spacklade alla ytor utom plastskivorna, även baksidan. Fixen gillar inte silikon, så om det finns blottade bitar silikon så försök skrapa/nypa bort dem.
Härdningstid och instruktioner finns på paketet. Låt allt torka ordentligt.
Sedan blandade jag till en ny sats, mycket tjockare, som typ mellan havregrynsgröt och playdoh lera. Lade på ganska tjock splattar här och där och började skulptera för att framhäva de där snygga organiska formerna jag grovritade i frigoliten. Jag gjorde tex fejkfossil med min gegga, och mjukade upp formen på hyllorna och grottorna.
Låt härda länge, så att fixen är helt torr hela vägen genom.
Blanda eventuellt till en sista sats vällingfix och lägg över ett lager för att mjuka upp formerna på det du skulpterat. Låt härda.
Sedan var det dags att plocka fram sandpapper! Husfix är väldigt finkornigt och kan slipas väldigt slätt – om det är en slät look man är ute efter. Annars kan en lite grövre yte se snyggt och naturligt ut om man siktar på en stenig scen. Se dock till att inga vassa klickar eller hörn finns kvar nånstans – kampfiskfenor är ömtåliga! Var extra noga inne i grottor, tunnlar och krypin där fiskarna kommer dra fenorna längs väggarna.
Jag använde också mina skulpturverktyg till att karva fram fossilformerna lite bättre, men en vass hård sticka typ grillspett går nog lika bra.
Paint with all the colors of the akryltub!
Dags att plocka fram alla de där referensbilderna igen! Vilken färg har stenen eller träet man inspirerats av nu igen? Akrylfärger är vattenlösliga och kan lätt blandas med varandra till alla tänkbara nyanser, antingen på en palett eller plastbit bredvid, eller direkt på bakgrunden.
Jag började med att måla allt, fram, bak, ovansida, inne i tunnlarna med ett lager färg, så att all spackel är täckt.Sen kommer den roliga biten! Hett tips är att inte blanda en massa av en enda färg och sen måla allt med den, det blir väldigt platt. Lägg hellre ut klickar av flera olika färger – jag använde vitt som bas till min kalksten, med klickar av brunt, gult och svart – och dutta och kladda ihop dem så att ytan blir flammig och ojämn!
En annan sak som är snyggt är att ha en lite mörkare färg i skrevor, grottor och under hyllor – då ser det djupare och mer 3-dimensionellt ut!
Akrylfärg torkar snabbt, så om man är missnöjd med nåt ställe så ge det en timme eller två att torka och måla sen över. Upprepa tills du är nöjd!
Jag målade även plastskivorna i avdelarna lite gröntintade, för att minska sikten mellan facken.
Make it look shiny, like a treasure in a sunken pirate wreck!
För att försegla hela bakgrunden och se till så att inga giftiga eller pH-höjande ämnen läcker ut i vattnet, så behöver alltihop lackas ordentligt.
Här finns egentligen bara ett alternativ; Epotex Akvarie-epoxylack. Den är dyr, speciellt om man behöver betala frakt, men den är bäst. Skansen använder den till sina djurinhägnader, och den är speciellt gjord för att användas under vatten på ytor där levande djur vistas.
Det här var den svåraste biten tyckte jag – epoxyn består av två vätskor som ska blandas efter vikt – läs instruktionerna noga! Den är inte heller särskilt trevlig att andas in, så se till att lacka där det är väl ventilerat!
Blanda epoxyn – den blir ganska tjock, som klister. Välj en pensel du kan tänka dig offra – när lacken stelnar blir den som stenhård plast. Lacka hela bakgrunden riktigt noga! Du kan behöva göra det i flera steg för att komma åt varenda liten yta. Var också försiktig så att inget rör vid de klibbiga ytorna medan de torkar – det kommer att fastna och dra sönder bakgrunden om du försöker dra bort det!
Ett lager till lades på efter 12-24 timmar – om man väntar längre än så måste man rugga upp ytan med lite sandpapper så att det inte blir två separata lager lack som riskerar att släppa från varandra.
Pumpslang på plats!
För att göra snygga släta munstycken till ändarna på min pumpslang använde jag polymorphplast – man köper den i form av små vita kulor som man lägger i kokhett vatten. De blir genomskinliga och blir till en formbar plastlera så länge den är varm. När den blir kall stelnar den och blir stenhård. Den är giftfri och kan värmas och formas om hur många gånger som helst.
Jag tryckte den helt enkelt på plats så att den formades efter frigolithålen i bakgrunden och lät den stelna till små trattar i varje ände. Tryckte slangen på plats in i trattarna och klippte av den så att den passade exakt ihop när den kommit på plats i rännan på baksidan.Jag gjorde även ett lock till utblåset – en gammal hederlig bit plast med massa borrade hål, fäst i en ram av polymorphplast, och sedan målat att se ut som ett av fossilerna.
Gör inte som jag gjorde…
Jag visste inte riktigt hur jag skulle fästa locket på plats – jag ville kunna plocka bort det och dra en flaskborste genom slangen då och då för att hålla rent, men ville inte riskera att det släppte så att – ni vet – små fiskar kunde simma in i slangen och fastna.
Till slut bestämde jag mig för att fästa locket med superstarka magneter. Hade jag tänkt på det från början hade jag kunnat fästa magneterna inne i frigoliten och ramen av polymorphplast för ett mycket starkare fäste. Nu fick jag fulskarva på magneterna på baksidan av locket med ett lager polymorphplast, och sätta magneter på baksidan av akvariet. Det håller, men inte alls så starkt eller snyggt som det kunnat göra.
Jag lackade trattarna och locket med epoxylack för att få en slät yta där kalk och smuts inte kan fastna.
Slutligen lade jag en tjock ring silikon runt slanghålet där bakgrunden ska fästa upp emot pumphuset. När silikonet stelnar blir det som en gummipackning så att det sluter tätt för effektivare vattenflöde.
Montering.
Självklart har man maniskt under varje steg av processen satt bakgrunden på plats i akvariet för att trippelkolla att alla mått stämmer, så nu när den är klar borde den glida på plats som hand i handske! Hyfsat bra, iaf.
Frigolit flyter, så för att det inte bara ska guppa iväg upp genom locket behöver det sättas fast ordentligt. Var generös med silikon på baksida och undersida! Lägg gärna också en sträng längs med ytterkanterna och på avdelarna där de ska ligga mot glaset, för att förhindra småglipor som fiskar kan lockas att försöka pressa sig genom.
När den bakre bakgrunden var på plats silikonade jag fast den extra ”klippan” framför pumphuset och lade en generös sträng i skarven mellan bakgrunderna som jag slätade till. Än en gång för att små fiskar utan självbevarelsedrift inte ska få för sig att försöka klämma sig in i nån springa.
Härdningstid står på silikontuben – ge gärna nåt dygn eller två extra, hellre vänta för länge än för kort tid!
Take a bath!
När allt är monterat och silikonet garanterat färdighärdat är det dags att fylla på vatten och köra igång karusellen!
Jag ville inte ha mina filtersvampar i, ifall det fällde ut några fula kemikalier i vattnet – det ska vara säkert, men hellre det säkra före det osäkra. Jag lät vattnet stå i med pumpen på men utan filter i 2-3 dygn, och hällde sedan ut allt vattnet.
Och det var det hela! Nästa omgång vatten är preppat med Prime och annan vattenberedning. Jag lade grus på botten och stenar som matchade bakgrunden (de är kalk, så jag lackade dem också för att de inte ska ligga och höja pHt). Försökte aquascapa sådär sleekt som proffsen gör (jag är usel på växter, men man kan ju försöka, Hygrophilia brukar iaf överleva för mig)
Jag släppte ner två snäckor som försökskaniner, och när de mådde bra efter ett dygn fick första fisken flytta in. Han älskar sina små grottor och gömmor, och allt fritt vatten att sträcka på fenorna i!
Det tar tid. Arbetet är rätt enkelt, men varje enskilt steg som ska härda och torka 100% kan ta dagar, till och med veckor.
Det är dyrt. Varje sak för sig är inte dyr, men när man börjar lägga ihop det skenar det snabbt. Om man kan få frigoliten gratis, har lite gamla fäger i byrålådan och kan handla materialet lokalt istället för att betala frakt blir det billigare, men det är ändå många hundralappar.
Det tar plats. Man behöver någonstans att arbeta där frigolitgryn inte invaderar hela hemmet, som är välventilerat och där saker kan få stå orörda i veckor och torka.
Med allt det sagt – jag är skitnöjd, och tror min lille fisk är det också. 🙂
Materiallista till 100l akvarium:
1 x Frigolitskiva 10cm tjock (köpt på byggmax)
1 x Frigolitskiva 5cm tjock (köpt på byggmax)
2 x tuber Akvariesilikon (VIKTIGT! Silikon med mögelmedel är giftigt, var säker på att silikonet är lämpligt för akvarium! )
2 stora skivor Matsäker Plast – jag köpte helt enkelt locken till ett par stora förvaringslådor, sådana de säljer på Ica eller Ikea eller lite varstans.
2 pkt Casco Husfix
1 sats Epotex Akvarie Epoxylack (minsta paketet)
Sandpapper, lite olika grovlekar
Akrylfärger, 1 stor tub vitt och flera mindre tuber i olika färger.
1 påse Polymorphplast
1 Akvarieslang ca1,5-2cm diameter
1 sats superstarka Magneter (neodymium)
Verktyg:
Vass täljkniv
Dremel (inte nödvändigt, men gör många saker lättare)
Slipmaskin (inte nödvändigt, men gör det lättare att få till stora platta ytor på en gång)
Skulpturredskap till att jobba med lera (jag hade dem liggande, kan säkert ersättas av skruvmejslar, bestick o dyl)
Silikonspruta
Penslar av varierande storlek
Tandpetare
Sked att blanda bruk med.
Köksvåg
Måttband
Måttsats